31 Aralık 2022
FİKİR YUMAĞI GÜZ DÖNEMİ SONA ERDİ

2022 yılında çeşitli alanlarda devam eden Fikir Yumağı Atölyeleri, Güz dönemini tamamladı. 5 atölyede 7 farklı hocanın yaptığı dersler moderatörler eşliğinden çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

31 Aralık 2022

ÖNDER Akademi ve ÖNDER Gençlik işbirliğinde 2016 yılından beri devam eden Fikir Yumağı Atölyeleri hem Türkçe hem de belirlenen yabancı dillerde, her dönem daha fazla öğrenciye hizmet sunabilmek için çalışmalarını yürütüyor.

7 alanda atölye

Bu dönemde de alanında uzman hocalarla belirlenen alanlar üzerinde 4 hafta boyunca dersler yapıldı. Üniversite öğrencilerine yönelik programda dersler okumalar, kritikler, soru ve cevaplar ile zenginleştirildi. Aralarında Arapça, Teknoloji ve Bilişim, Kavram, Sosyoloji ve Psikoloji ile Kültür ve Medeniyet atöylerinin bulunduğu derslere düzenli devam eden öğrencilere dönem sonunda sertifikaları verildi.

Arapça’nın derinliklerine yolculuk

Arapça Atölyesinde gençler, Siirt Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Hafel Alyounes ile Arap dili ve edebiyatının derinliklerine inerek Arap şiirini anlamaya çalıştı. 3 farklı oturumda tamamlanan atölyenin ilk oturumumuzda cahiliye dönemi Arap şiiri, ikinci oturumumuzda İslam ile değişen ve gelişen Arap şiiri, son oturumda da modern dönem Arap şiiri incelendi. Muhammed Çiftçi moderatörlüğündeki atölye, 25 aralıkta tamamlandı.

Medya ve algı yönetimi

Teknoloji ve Bilişim Atölyesinde gençler, Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan ile medya, algı yönetimi, değişen dünyada medyanın evrilmesi ve metavers gibi konuları inceledi. Üç oturumda gerçekleşen atölyenin ilk oturumunda medyanın gücü ve tarihsel süreç içerisinde gelişimi, ikinci oturumunda medyada algının nasıl kontrol edildiği son oturumda da yabancı ve yerli gazetecilerin medyayı nasıl yönettikleri ve manipülasyonlar örnekler üzerinden aktarıldı.

Kavramları yeniden tanıma

Prof. Dr. Yasin Aktay ile gerçekleşen Kavram Atölyesinde gençler, sıkça duydukları ve üzerine düşündükleri dostluk, demokrasi, tarih ve İslam tarihi, gelenekselcilik ve muhafazakarlık kavramları üzerine dersler aldı. 3 oturum olarak gerçekleşen derslerde gençler, kavramları gözden geçirme ve farklı anlamlarına da vakıf olma şansını yakaladı.

Sosyoloji ve psikoloji eğitimi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ekmel Geçer ile Sosyoloji ve Psikoloji Atölyesi gerçekleştirildi. 06-27 Aralık tarihleri arasında 3 oturum olarak gerçekleştirilen derslerde aile psikolojisi ve toplumsal cinsiyet, siyaset psikolojisine giriş, iletişim ve medya psikolojisi olmak üzere üç farklı konu ele alındı. Online dersler, katılımcıların da sorularıyla interaktif bir şekilde ilerledi.

İslam medeniyetindeki kırılmalar

Fikir ve Medeniyet atölyesinin ilk iki oturumunu 6-13 Aralık tarihlerinde Dr. Kurtuluş Öztürk ile gerçekleştirildi. İslam medeniyetinde kırılmalar ve 19. yüzyıl eğitiminde değişim başlıkları ele alındı. İslam medeniyetinde kırılmalar başlığını Prof. Dr. Recep Şentürk ve Dr. Vahdettin Işık aktardı.