17 Ekim 2022
KARTAL’DA GÜNDEM GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON

Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde yapıldı. Zirvede öğrenciler sektördeki ünlü isimlerle bir araya geldi ve onların tecrübelerini dinledi.

17 Ekim 2022

Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde yapıldı. Zirvede öğrenciler sektördeki ünlü isimlerle bir araya geldi ve onların tecrübelerini dinledi.

Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde yapıldı. Zirvede öğrenciler sektördeki ünlü isimlerle bir araya geldi ve onların tecrübelerini dinledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın gençlere hitabıyla başlayan program, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’ın konuşmasıyla sona erdi.

Arz Portföy ve Takas İstanbul ana sponsorluğunda, KartalDernek tarafından düzenlenen "Zirve Kartal: Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi", Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. İki günlük programda girişimcilikten yazılıma, "metaverse"den insansız teknolojilerine, havacılık ve uzay sanayisinden savunma sanayisine kadar pek çok sunum ve düzenlenen paneller, zirve boyunca gençlere güzel bir serüven yaşattı. ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan da zirveye katılarak, gençlerle ve katılımcılarla sohbet etti.

İdealimiz Milli Teknoloji Hamlesi

Zirvenin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, girişimcilik ve inovasyon konuşmak üzere bir araya geldiklerini hatırlatarak, böyle bir organizasyonun bir imam hatip lisesinde düzenleniyor olmasının özellikle kendi jenerasyonundaki insanlar için ne kadar anlamlı olduğunu vurguladı. Varank, devletlerin, birbirlerine karşı üstünlüğü savaşlarla değil ekonomilerle kurduğunu anlatarak, Türkiye'yi güçlendirecek, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığı tahkim edecek bir nesil olmalarının en büyük hayali olduğunu söyledi. "Sevgili gençler, şunu asla unutmayın" diye seslenen Bakan Varank, "Bizim Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde belirlediğimiz ve uğrunda gece gündüz çalıştığımız bir idealimiz var. Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu. Biz bu vizyonla kritik teknolojilerin sadece pazarı değil, aynı zamanda üreticisi olan bir Türkiye'yi inşa etmek istiyoruz. Bu amaçla yürüttüğümüz tüm çalışmaların merkezine de gençlerimizi koyuyoruz" diye konuştu.

Her aşamada gençlere imkân sağlıyoruz

Havacılıktan uzaya, savunma sanayisinden elektrikli araçlara, yazılımdan yapay zekaya kadar birçok alanda yaptıkları atılımlara gençlerin öncülük etmesini istediklerini vurgulayan Varank, fırsat verildiğinde, imkan tanındığında Türk gençliğinin yapabileceklerinin bir sınırı olmadığına defalarca şahit olduklarını, bu başarıları her alana yaygınlaştırmak ve gençlerin öncülüğünde ülkenin teknolojik bağımsızlığını pekiştirmek istediklerini, bunun için de çocukluktan üniversite ve sonrası döneme kadar hayatlarının her aşamasında gençlere en modern imkanları sağladıklarını anlattı. Varank, Deneyap Teknoloji atölyelerini bu sebeple hayata geçirdiklerini anımsatarak, "Ortaokul ve lise çağındaki öğrencilerimize burada yapay zeka, robotik, kodlama, nanoteknoloji, havacılık ve uzay eğitimleri veriyoruz" şeklinde konuştu. Her yıl rekorlar kırarak büyüyen Teknofest'in de bu amaçla kurguladıkları diğer önemli bir projeleri olduğunu belirtti.

Bir dinamizm inşa ediyoruz

Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu ile hazırladıkları Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nde girişimcilik için ayrı bir başlık oluşturduklarını ifade eden Varank, şunları kaydetti: "Girişimciliğin dinamizmiyle kalkınan Türkiye'yi inşa edecek kapsamlı politikaları bu strateji çerçevesinde uyguluyoruz. Teknoloji tabanlı işler başta olmak üzere girişimcilik sürecinin her aşamasını hızlandıracak altyapıları ve ihtiyaç duyulan destekleri sağlayarak müteşebbislerin, özellikle genç müteşebbislerin hayatını kolaylaştırıyoruz. Kurduğumuz teknoparklar, kuluçka merkezleri ve TEKMER gibi yapılarla yenilikçi iş fikirlerinin ticarileştirildiği yerlerle aslında Türkiye'de bir dinamizm inşa ediyoruz. Buralarda, girişimcilere fiziki imkanlardan, vergisel avantajlara mentörlükten network desteğine kadar birçok kolaylaştırıcı imkan sunuyoruz.

Dünyada Türkiye Yüzyılı yaşanacak

Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023 ve sonrası için çok büyük hedeflerin bulunduğu aktaran Varank, özetle şunları kaydetti: "Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılının dünyada 'Türkiye Yüzyılı' olacağına inanıyoruz ve buna göre çalışıyoruz. Yenilikçi ve teknoloji tabanlı girişimcilerimizin katkılarıyla bu hedeflere çok daha hızlı ulaşacağımızın farkındayız. Bu nedenle küresel piyasalarda adından söz ettirecek yeni Türk markaları çıkarmak üzere cesur girişimcileri, yenilikçi fikirleri desteklemeye devam edeceğiz. Geçen sene Türkiye'de erken aşama girişimler, startuplar 1,5 milyar dolar yatırım aldı, bu sene bu rakam ilk 7 ayda 1,5 milyar doları buldu. Geçen sene Avrupa'da oyun yatırımı alanında en fazla yatırım alan şehir İstanbul oldu. İkinci şehre bakıyorsunuz Londra. Londra'da en fazla yatırımı kim almış diye bakıyorsunuz yine bir Türk vatandaşı oyun girişimciliği alanında en fazla yatırımı almış." Konuşmasının ardından Bakan Mustafa Varank, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin Kartal Bilim Üssünü gezerek öğrencilerin projelerini dinledi.

Merkezi kavram inovasyon

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Özkan Öztürk ise açılış konuşmasında, insanın içinde bulunduğu doğaya müdahale ederek, kültür ve medeniyet kurabilen yegâne varlık olduğunu belirterek, insanın daha iyi bir dünya için devam eden yenilik süreci arayışında olduğunu vurguladı. Her nefes alışta yenileniyor olmak gibi bilim, kültür ve teknolojik gelişmelerin de soluk alıp verdiğini ifade eden Öztürk, "Günümüzde merkezi bir kavram olarak inovasyon terimiyle ifade edilen bu süreç bilim ve teknoloji üretme, insan yetiştirme kapasitesi ölçüsünce gerçekleşiyor. Dördüncü endüstri devrimi olarak adlandırılan içinde bulunduğumuz bu sürecin merkezi kavramı bu sebeple inovasyon olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Mahmut Kayacık da son yıllarda yükselişte olan teknolojiler ve ülke bazında gerçekleşen gelişmelerin konuşulduğu zirvede Bakan Varank'ı görmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

6 kilodan 6 tonluk Kızılelma’ya

Ünlü markaların ceolarının katılarak konuşmalar yaptığı, genç girişimcilerinin kendi hikayelerinin anlattığı zirvenin kapanışında ise sürpriz konuk olarak Baykar Teknoloji Lideri ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu başkanı Selçuk Bayraktar bir konuşma yaptı. Baykar'ın idealist bir vizyonla çalışan ve 17. yılın sonunda kendi sınıfında en iyisi denilebilecek, dünyada en fazla ülkenin talep ettiği insansız hava araçlarını geliştiren kurum olduğunu belirterek, "6 kilodan başlayan serüven 6 tona, bugün de ülkemizin ilk insansız savaş uçağı olacak Kızılelma'ya kadar gitti" dedi. 2007'de Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine ilk defa milli İHA'nın girdiğini söyleyen Bayraktar, "2014'te Bayraktar TB2 tüm dünyaya nam salmış artık. Kendi sınıfının en iyi olarak görülen ilk uçuşunu yaptı. Adım adım uçakların büyüdüğünü görüyorsunuz. 6 kilodan başlayan serüven, 650 kiloya TB2'de, 2019'da 6 tonluk dünyada sadece 4 ülkenin yapabildiği Akıncı ilk uçuşunu yaptı" diye konuştu. Bayraktar, şu anda Akıncı'nın yurt dışına da ihracat edilmeye başlandığını, TB2'nin kendi sınıfında dünyada en fazla ülkeye ihracat edilen insansız hava aracı olduğunu vurguladı.

Hedef, tam bağımsız semalar

Selçuk Bayraktar yaptıkları işin felsefesine ilişkin de özetle şunları aktardı: Biz tüm bu mücadelemizde Baykar'da yol arkadaşlarımıza hep şunu söyledik, 'Ne yaptığından ziyade, nasıl yaptığın daha önemli. Hangi ahlakla, yürüdüğün yolun dosdoğru olması, tüm sistem aykırı olması gerektiğini söylüyorsa bile senin doğru yoldan asla ayrılmaman, ahlaktan asla sapmadan ve bunun ötesinde bütün bu çabaların, gayretlerin neden olduğu. Baykar'da 'Ne yapıyorsak milli ve özgün olacak. Bunu dosdoğru bir ahlakla yapacağız. Bürokrasi dolambaçlı yollarını gösterdiğinde dahi biz asla buna uymayacağız, uymadık, uymamaya devam edeceğiz' dedik. 'Bütün gayretlerimiz ülkemizin bu alanda tam bağımsız semalarında hür ve bağımsız olması için olacak ve ülkemizin müreffeh, güçlü yarınları için olacak' vizyonuyla, misyonuyla çalıştık.

Paylaş

DİĞER HABERLER