LİSE ÖĞRENCİLERİ GRAFFİTİ EĞİTİMİNDE

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Kültür ve Sanat Komisyonu gençler arasında graffiti sanatını yaygınlaştırmak amacıyla bir çalışmaya imza attı. Graffiti Hayatın Dili isimli projede imam hatip okullarında önce graffiti dersi verildi ardından ise sanat uygulamalı olarak icra edildi.

Modern bir sanat dalı olan graffitiyi geleneksel sanat motifleriyle sunarak öğrencilerin sanatsal yorumlarının güçlenmesine ve  tasarım algılarının gelişmesine yardımcı olmak amacıyla hazırlanan projeye 18 Aralık 2018 tarihinde başlandı. Engin Çakmak eğitmenliğinde gerçekleştirilen çalışma, iki haftalık aralarla farklı bir okulda devam etti.

14 okul katılıyor

Geleneksel kültüre bağlı ve modern sanat diline hakim sanatçıların yetişmesine katkı sunmak amacını da taşıyan projenin uygulandığı liselerde ilk aşamada öğrencilere graffitiyle ilgili teorik bilgiler aktarılıyor. Sonrasında ise dahil olmak isteyen öğrencilerle birlikte planlama ve tasarım kısmına geçiliyor. Tasarım ve malzeme tedariği gerçekleştikten sonra da duvar boyamaya başlanıyor. Boyama işi, seçilen duvar ölçüleri ve tasarımın detaylarına göre 1-2 gün sürüyor. Etkinliğin planlandığı 14 okuldan 13’ünde proje gerçekleştirildi. Bir okulda ise önümüzdeki haftalarda program yapılacak. Projenin uygulandığı okullar arasında Ataşehir Kız AİHL, Esatpaşa AİHL, Abdullah Tayyip Olçok İHO, Halil Türkkan Kız AİHL, Otakçılar AİHL, Hadimköy TOKİ AİHL de bulunuyor.

Graffiiti bir dil

Graffitinin sadece sokak duvarlarındaki anlamsız yazılar ve çizimler olmadığını, bir dil olduğunu ve bu dille her şeyin anlatılabileceğini öğrencilere öğretmeyi hedefleyen projede, çalışma ile tasarım algıları gelişen öğrencilerin, hayatın her alanında sanatsal bir bakış açısına da sahip olmaları isteniyor. Bu çalışmanın hobi ve meslek seçimi konusuna daha geniş bir perspektifle yaklaşmalarına destek olması da hedefleniyor.