GENÇLİK KOROSU MAKEDONYA’DA SAHNE ALDI

Lise öğrencilerinden oluşan ÖNDER Türk Müziği Gençlik Korosu, Makedonya’nın başkenti Üsküp ile Tetova kentlerinde birer konser verdi. 37 kişiden oluşan koro, aralarında Türk sanat müziği, tasavvuf musikisi, ezgi ve türkülerin yer aldığı 14 parçayı seslendirdi.

Daha önce İstanbul’da Itri’den Günümüze Türk Müziği Esintileri isimli bir konser veren İstanbul Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin öğrencileri bu defa sınır ötesinde sahneye çıktı. Müzik alanında yetenekli imam hatipli gençleri tespit etmek ve profesyonel anlamda desteklenmelerini sağlamak amacıyla başlatılan çalışmada öğrenciler, ilk konserlerini Uluslararası Balkan Üniversitesi Konser Salonu’nda gerçekleştirdi.

Yitik hafızamızı arıyoruz

ÖNDER ve El Hilal Derneği paydaşlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen konser, Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Bölümü hafızlarından Mustafa Karahüseyinoğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.  Konser öncesinde bir konuşma yapan Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Mehmet Dursun Erdem, “Dinine, kültürüne, medeniyetine yabancı nesiller yetiştirdik ve bunun olumsuz sonuçlarını yaşadık. İnşallah bu tersine döner ve yitik hafızamızı elde ederiz. Biz bu çalışmalarla yitik hafızamızı arıyoruz” dedi. Erdem, milli manevi duygulara sahip gençlerin sanatla, müzikle, edebiyatla kendilerini ortaya koymalarının çok önemli olduğunu söyledi.

Köprü olmak istiyoruz

ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sönmez de yaptığı konuşmada, Türkiye’de 5 bin 218 imam hatip okulu, 1 milyon 388 bin de imam hatip öğrencisi olduğunu belirterek, ÖNDER’in 500 derneğin çatı kuruluşu olarak bu öğrenciler için çalışmalar yaptığını kaydetti. Müzik alanında ilk geldikleri yerin de Balkanlar olduğunun altını çizen Sönmez, “Biz gerek ÖNDER olarak gerek imam hatip nesli olarak Balkanlara çok önem veriyoruz. Biz Türkiye ve Balkanlar için köprü olmak ve birlikte hareket etmek istiyoruz. Bu imkanı bizlere sağlayan tüm yetkililere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Önyargıları kırmak için bir fırsat

El Hilal’in Osmanlı’dan kalan bir emanet olduğunu belirten El Hilal Derneği Başkanı Behicüddin Şehabi de “O günden kalan bir değeri biz günümüze taşıyoruz” dedi. Şehabi projeyle ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı: “İmam hatip denildi mi ötekileşmiş bir grup sözkonusu. İmam hatip denildi mi sanattan musikiden müzikten alakası olmayan bir kesim anlaşılıyor. Bu akşam bunun böyle olmadığını görmek, önyargıları kırmak için iyi bir fırsat. İmam hatip lisesinde eğitim gören bu gençlerimizin müziğe ne denli önem verdiklerini burada göreceksiniz.”

Ortak türkülerimiz var

ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Tayfur Esen de konuşmasında, “Birlikte söyleyelim mottosuyla buradayız, gönülden gönüle kurulan köprüleri sağlamlaştırmak için buradayız. Bizim ortak türkülerimiz, ağıtlarımız ve niyazlarımız var” ifadelerini kullandı. Esen konuşmasına şöyle devam etti: “Buradayız çünkü gönüllerde çağıldayan ve türkülere dökülen sevinçlerimiz var. Buradayız çünkü sınırların geçit vermediği demlerde dostların gönüllerinden ezele nice bulduğumuz yollar var. Buradayız çünkü iki kapılı bu handa bizi bizden daha çok seven ebedi dostlarımız var.”

Tasavvuf ve sanat musikisi

Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin ardından Kalkandelen Kültür Merkezi’nde gerçekleştiren konserde koronun repertuarında ezgiler, Türk müziği, tasavvuf müziği ve türkülerden oluşan 14 parça bulunuyor. Bu parçalar ise şunlar: Kalksam ve Dirilsem, Şehit Tahtında, Çalın Davulları Çaydan Aşağıya, Yalan Dünya, Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın, Fikrimin İnce Gülü, Uzun İnce Bir Yoldayım, Benim Sadık Yarim Kara Topraktır, Daha Senden Gayrı, Değdi Saçlarıma Bahar Gülleri, Ey Büt-i Eda Olmuşum Mübtela, Alaydım Elin Elime, Bahçe Duvarından Aştım, Bağa Gel Bostana Gel.

72 saat ders aldılar

ÖNDER Türk Müziği Gençlik Korosu Balkanlarda ismiyle gerçekleştirilen konser projesinin hazırlıkları aylar öncesinden başladı. Musiki projesi uygulanan İstanbul Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden seçilen 37 öğrenci, öğretmenleri ve aynı zamanda koro şefleri olan Hüseyin Suiçmez ve Osman Yıldız eşliğinde çalışmalarını gerçekleştirdi. 72 saatlik müzik ve ritim derslerinin ardından konserler yaklaştığında ise sahnede provalar yapıldı.