10 Eylül 2022
ÇEVRE DOSTU ANNELERİ ONLAR YETİŞTİRDİ

10 Eylül 2022

Diyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırladığı "Çevre Dostu Anneler" projesi kapsamında verilen eğitimle ev kadınları elektrik ve suda nasıl tasarruf yapılacağını öğrendi.

Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin desteğiyle, ailede güçlü aktör olan annelerin iklim değişikliği ile mücadelede önemini ortaya koymak ve aktif rol almalarını sağlamak amacıyla "Çevre Dostu Anneler" projesini hazırladı. Öğrenciler, proje kapsamında iklim değişikliğiyle mücadelede farkındalık düzeylerini geliştirmek, enerji tasarrufu ve geri dönüşüm konusunda duyarlılıklarını artırmak için okullarına davet ettikleri annelere eğitimler verdi.

240 anneye eğitim

Diyarbakır'dan Trabzon, Karabük, Sivas, İstanbul, Isparta, Afyonkarahisar'a eğitime gönüllü katılan 240 anne, yüz yüze ve online eğitimler aldı. Öğrenciler proje kapsamında geliştirdikleri Çevre Dostu Anneler Programı (ÇEDAP) eğitim modülü ile akademisyenleri ve sivil toplum kuruluş temsilcilerini de annelerle bir araya getirdi. Anneler 8 hafta boyunca eğitimlere devam etti. Öğrenciler, eğitime katılamayan annelere de bilgileri ulaştırmak ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla enerji diyeti isimli bir mobil yazılım geliştirdi. Projenin tüm ülkeye yayılması ve annelere eğitim verilerek tasarruf sağlanması amaçlanıyor.

TEKNOFEST’te ödül

Gençlerin projesi, Samsun'da gerçekleştirilen TEKNOFEST Karadeniz'de TÜBİTAK İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışmasında da üçüncülük elde etti. Danışman öğretmen Ferda Salık'ın koordinatörlüğünde final yarışmalarına katılan Ayşenur Öğe, Zeynep Akboğa ve İlknur Atlı isimli öğrenciler ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Çarşamba Havalimanında düzenlenen programda aldı.

Çevre duyarlılığı ailede başlar

Okulun tarih öğretmeni Ferda Salık, öğrencilerle iklim değişikliğine dikkati çekmek ve farkındalığı artırmak için projeyi hazırladıklarını söyledi. Artan enerji ihtiyacı, yanlış tüketim alışkanlıkları, kontrolsüz sanayileşmenin ekolojik dengeyi bozduğunu aktaran Salık, sözlerini şöyle sürdürdü: Çevreye duyarlılık ailede başlayan okulda geliştirilen bir süreçtir. Bu amaçla ailede güçlü aktör rol model olan anne eğitimlerine yöneldik. İklim değişikliğine ve artan nüfusa bağlı su ve enerji tüketimin bilinçsize kullanılmasının önüne geçmek için çalışma başlattık. Bu çalışmanın tüm Türkiye'deki annelere ulaşmasını hedefledik.

480 ton su tasarrufu

Proje kapsamında ev kadınlarına eğitimler verdiklerini anlatan Salık, "Bir ay boyunca sadece 240 anneyle 480 ton su tasarruf ettik. Ailelerin eğitimden önceki su faturası ile eğitimden sonraki su faturasını karşılaştırdık. Piller, plastik atıklar geri dönüşüme gönderildi. Bu küçük örnekte bunu yaptıysak yaygınlaştırdığımız çalışmalarla daha büyük ve güzel sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu. 10. sınıf öğrencisi İlknur Atlı, gönüllü olarak projede yer aldığını belirterek, "Anneler, elektrik ve suyun önemli olduğunu, israf etmemeleri gerektiğini öğrendi. Evlerinde geri dönüşüm alanları kurdular" dedi.

Faturalarımız düşmeye başladı

Eğitim alan annelerden Emine Yaylacı da kuraklığa bağlı yaşanan su sıkıntısı ve artan enerji talepleri konusunda eğitildiklerini dile getirdi. Yaylacı, "Aldığımız bu eğitimlerle bilinçlendik. Faturalarımız düşmeye başladı. Tasarruf yapmaya başladık. Bu eğitimlerinin bütün annelerin alması gerektiğine inanıyoruz. Aile bilinçlenirse toplum da bilinçlenir" ifadelerini kullandı. Anne Cahide Öğe de su ve elektrik başta olmak üzere birçok konuda nasıl tasarruf yapacakları konularında bilgi aldıklarını, eğitimler sonucu su ve elektrik kullanımına daha çok dikkat ettiklerini belirtti.