UZAY ÇALIŞMALARI İÇİN ROBOT YAPIP BİRİNCİ OLDULAR

Uzay çalışmaları için robot yapıp birinci oldular

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Musa Sadık Ünal ve Abdurrahman Emirhan Ünal, Avrupa’nın en büyük robot yarışmalarından biri olan RoboChallenge yarışmasında birinci oldu. 13 farklı kategorinin olduğu yarışmada birinciliğe hak kazanan ‘TeleTouch’ isimli online sistem üzerinden robotik el kontrolü projesinin, kimyasal araştırmalarda, uzak mesafe ameliyatlarında ve uzay çalışmalarında, insan elinin yapabildiği tüm işlemlerin yerine kullanılması öngörülüyor.

Romanya’nın Bükreş kentinde 10. Kez düzenlenen 7 ülkeden, 116 takımın, 482 yarışmacının yer aldığı, Avrupa’nın en büyük robot yarışmalarından biri olan RoboChallenge Robotik yarışması, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Musa Sadık Ünal ve Abdurrahman Emirhan Ünal’a birincilik getirdi. İki öğrenci,  TeleTouch adlı projeleriyle Freestyle Showcase kategorisinde ödül kazandı.

Hem yazılım hem tasarım

13 farklı kategorinin yer aldığı yarışmada, Meksika, İngiltere, Fransa, Polonya, Kolombiya, Kongo, Peru, Ekvator, Romanya ve Türkiye’den gelen takımlar, 3-5 Kasım tarihlerinde Bükreş Politehnica Üniversitesi’nde yarıştı. Sosyal sorumluluk, ekonomiklik ve özgün tasarım koşullarının olduğu FreeStyle dalında, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri yazılımını ve mekanik tasarımını tamamen kendilerinin yaptığı TeleTouch adlı ‘Üç Boyutlu El Hareketleriyle Online Sistem Üzerinden Robotik El Kontrolü’ proje ile yer aldı. Profesör ve doçentlerden oluşan jüri heyetinin ilgisini çeken proje,  kimyasal araştırmalarda, uzak mesafe ameliyatlarında ve uzay çalışmalarında, insan elinin yapabildiği tüm işlemlerde kullanılmak üzere tasarlandı.

Yeni robot yarışmasına davet

Danışmalığını Ersin Ertürk’ün üstlendiği proje, Türkiye’nin uluslararası arenada temsili adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Türkiye, bu çerçevede 2018 yılında Meksika ve Ekvator’da düzenlenecek robot yarışmalarına da davet edildi. Ekibin sonraki hedefi ise Çin’de yapılan robot yarışmasına katılmak.