TEMEL İLETİŞİM EĞİTİMİ ANKARA’DA YAPILDI

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Basın Tanıtım Komisyonu tarafından Türkiye çapındaki tüm mezun derneklerinin katılımıyla Temel İletişim Eğitimi yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Rıfat Börekçi Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen program, ÖNDER Ankara Temsilcisi Enes Şişman’ın selamlama ve açılış konuşmasıyla başladı.

İletişim, yaptığımız işin yarısı

Bir sivil toplum kuruluşu olarak iletişimin önemine dikkat çeken Şişman, “Sizler ne kadar iyi işler yapsanız da büyük katılımlı programlarınız olsa da tanıtım medya kısmı zayıfsa o program hiç dikkate bile alınmayabilir. Tersinden çok ufak bir program yaptığınızda, onu iyi aktardığınızda kaliteli bir dil, kaliteli bir görsel ortaya koyduğunuzda o program oraya gelmeyenler için de çok anlamlı bir programa dönüşebilir. Bu eğitim, yapmış olduğumuz işlerin yarısı diyebiliriz” dedi. Şişman’ın konuşmasından sonra ise “Basın Tanıtım Komisyonu ne yapar?” başlıklı sinevizyon gösterisi izlendi.

Bilgisayar kullanmayan dışarı itiliyor

Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanlığı’ndan yazar-eğitmen Buğra Ayan, katılımcılara “Dijitalleşme ve sosyal medya” konusunu anlattı. Sosyal medyanın bir okyanus olduğunu ve çok fazla boyutunun bulunduğunu belirten Ayan, “Olayı ben insan boyutuna getirmek istiyorum” dedi. Sosyal medya kullanımının felsefesi ve inceliklerinden bahseden Ayan, sosyal ağların sürekli hayatta kalabilmesi ve kullanılabilmesi için kullanıcıların veri üretmesi gerektiğini söyledi. Demografi kavramından sonra netrografi toplumların internet kullanımı ve etkileşimi kavramına dikkat çeken  Ayan, “Bilgisayar ve telefon kullanamayan toplumun dışına itiliyor. Burada işin mana boyutunda krizi yönetecek insanlara ihtiyaç var” diye konuştu.

Medya iletişimi vazgeçilmez

ÖNDER Basın Tanıtım Komisyonu Koordinatörü Emine Dolmacı ise “Gazetecilik ve haber” başlıklı bir sunum yaptı. Medya iletişiminin çok önemli ve vazgeçilmez olduğunu belirten Dolmacı, gazeteler, televizyon, internet siteleri ve radyolar ile nasıl iletişime geçileceğini ve basın bültenlerinin nasıl yazılarak iletileceğini anlattı. Haberin temel özellikleri ve basın bülteni yazımının teknik özelliklerini aktararak, eğitimle ilgilenen bir sivil toplum kuruluşu olarak yazılan haberlerin mutlaka kurumumuzun kimliğiyle paralellik içinde olması gerektiğini söyledi. Emine Dolmacı, sunum sonrasında gazete haberleri ve basın bültenlerinden örnekler vererek konuşmasını bitirdi.

Görsel iletişimi iyi kullanmalıyız

ÖNDER Genel Müdür Yardımcısı ve görsel yönetmen İslam Şensöz de “Görsel İletişim” konusunda katılımcılara bir konuşma yaptı. Görsellik kavramının çok önemli bir algılama aracı olduğunu ve iletişimin temel taşlarından biri olduğunu belirten Şensöz, logo kullanımı ve logoların renkleri üzerinde de durdu. Şensöz, “Logoların sade olması çok önemli. Görsel iletişim ve ticaret savaşları bu logolar üzerinden yapılıyor. Görsel iletişimi çok iyi kullanarak kendimizi çok daha iyi anlatabiliriz” dedi.

Öğleden sonraki ikinci oturumda ise “Derneklerimiz ve kurumsal kimlik” konusu ele alındı. Program soru cevap ve değerlendirme oturumuyla sona erdi.