ÖNDER'DEN YURT DIŞI OKULLARINA ZİYARET

Yurtdışında bulunan imam hatip okullarını yerinde incelemek ve sorunlarına çözüm bulmak için programlar gerçekleştiren ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaan ile Eğitim ve AR-GE Komisyonundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sönmez, Bulgaristan, Arnavutluk ve Kosova’da ziyaretlerde bulundu. Bu ülkelerde ayrıca Türk Dışişleri yetkilileri ile sivil toplum örgütleriyle de biraraya gelindi.

Türkiye’nin yurtiçindeki imam hatip liseleri yanında, yurtdışında da Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve sivil toplum örgütleri öncülüğünde açılan imam hatip liseleri bulunuyor. Geçtiğimiz bir ay içinde gerçekleşen ziyaretlerde, Bulgaristan’daki Nuvvab Medreseleri, Arnavutluk’taki İşkodra İmam Hatip Lisesi ve Kosova’da bulunan Alauddin Medreseleri yetkilileriyle temaslar gerçekleştirildi.

Amacımız, imam hatipleri yurtdışında anlatmak

Ziyaretler hakkında bilgi veren ÖNDER Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaan, “Bu okulların ortak paydası aynı şey. Biz Türkiye’de imam hatip diyoruz, yurtdışında adları değişiyor ama karşılığı yine imam hatip; bizdeki gibi dini ve fenni ilimlerin biradada olduğu okullar. Buradan yetişen çocuklar da bir cemaat, tarikat ve hizip altında yetişen çocuklar değil. İmam hatibin ana amacı çerçevesinde orta yol üzerine yetiştirilmeye çalışılan çocuklar” dedi. Okulların yönetici kadrosu, öğretmenler ve öğrencilerle temaslar gerçekleştirdiklerini aktaran Kaan, gezinin amacını da şöyle özetledi: “Amacımız imam hatip modelini yurtdışında anlamak ve anlatmak, bölgelerde yaşanan sıkıntıları, problemleri dinleyip çözüm önerileri sunabilmek. Ana amaçlardan bir tanesi de oradaki öğrencileri üniversite okumak için Türkiye’ye yönlendirmek.”

Erzurum’la İşkodra kardeş olacak

Yurtdışındaki imam hatip okullarıyla Türkiye’deki okulları kardeş okul yapmayı ve ziyaretlerin sağlanmasını hedeflediklerini belirten Ahmet Kaan, “Biz ümmet bilinci ile biraraya gelen insanlarız. Bu sebeple Erzurum’daki bir imam hatipli ile İşkodra’daki imam hatiplinin biraraya gelmesi önemli” ifadesini kullandı. Bunun dışında okulların birlikte projeler yapmalarını arzu ettiklerini anlatan Kaan,  Kartal ve Beyoğlu İmam Hatip Liseleri’nin Makedonya’daki İsabey medreseleri ile ortak projeler yaptığını örnek vererek, bu işbirliklerini artırmaya çalıştıklarını söyledi.