İMAM HATİPLİ MECLİS BAŞKANLARI KOCAELİ’DE BULUŞTU

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Gençlik Komisyonu tarafından düzenlenen “Türkiye Öğrenci Meclis Başkanları Kurultayı” yapıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Kocaeli İmam Hatipliler Derneği(KİHMED) ortaklığında 2 gün boyunca gerçekleşen kurultaya Türkiye’nin 25 ilinden imam hatip okul başkanlığı yapan 600 öğrenci davet edildi.

Kocaeli’de gerçekleşen kurultayın ilk gününde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyet Başkanvekili Necmettin Bilal Erdoğan, ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, ÖNDER Gençlik Başkanı Abdullah Ceylan, KİHMED Başkanı Sebahattin Yamak, ÖNDER yönetim kurulu üyeleri, öğrenciler; kurultayın ikinci gününde ise Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Kocaeli Milletvekili TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda açılış konuşmasını yapan ÖNDER Gençlik Başkanı Abdullah Ceylan, imam hatiplilerin görev ve bilincine değinerek, gençlerin beklentilerini ve gençlerden beklenilen noktaları vurguladı. Türkiye’nin gençlerine 1400 yıl önceden gelen bir mesaj olduğunu dile getiren Ceylan, “Efendimiz, hepimizin birer çoban gibi sürümüzden mesul olduğumuzu söylüyor bize. Hepiniz okuduğunuz okullardan, bulunduğunuz sıralardan, ilinizden, ilçenizden mesulünüz. Bu mesuliyeti omuzunuza bir yük olarak değil; omuz omuza birlikte cennetin yolunu adımlayacak bir kardeşlik olarak görüyoruz.” şeklinde sözlerine devam etti.

ÖNCÜ NESİLLER YETİŞMEYE BAŞLADI

Ardından bir konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kendisinin de imam hatip mezunu olduğunu ve kendi dönemlerinde imam hatiplere karşı bir mahalle baskısı olduğunu anlatarak sözlerine başladı. Karaosmanoğlu, “Bizim dönemimizde İmam Hatipliyim demek biraz daha güçtü. İtilmiş kakılmış bir durum vardı. En son kapattılar. 28 Şubat dönemini biliyoruz. Bugün başta Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük mücadelesi, inancı ve kararıyla artık Türkiye’nin öncü, model, umut bağlayan bir nesli yetişmeye başladı. Allah bu okulları kuran ve hizmet edenlerden razı olsun.” şeklinde konuştu.

GELECEĞİ TEMSİL EDEN GENÇLER DÜNYAYA DAMGA VURACAK

Yaptığı konuşmada gençlerle bir araya geldiği için mutluluğunu ifade eden İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyet Başkanvekili Necmettin Bilal Erdoğan imam hatiplilere hitaben, “Sizler geleceği temsil ediyorsunuz. Dünya önemli bir dönüm noktasında. Böyle bir dönemde ülkemizin geleceğini temsil eden gençlerimiz, dünyaya da damgasını vuracaktır.” dedi.

Ardından kürsüye çıkarak bir konuşma yapan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, “Milli ve maneviyatı yüksek olan gençlik Türkiye’ye öncülük edecek olan gençlerimizdir. Ülkemizin gücüne değerlerine olan inancı süreç içerisinde bazı değişimlere uğramıştı. Ama bugün ülkemize gücünü değerini hatırlatan bir Cumhurbaşkanımız var. Sizler de kendinize güvenin.” ifadelerini kullandı.

GENÇLİK ÜLKEMİZİN UMUDUDUR

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise yaptığı konuşmada gençliğin önemine ve eğitimde gelinen iyi noktalara değindi. Yılmaz, “Gençlik ülkemizin umududur, geleceğidir. Ülkemizin yarınlarının bugünden daha aydınlık olması yeni neslin gayreti ve çalışmasıyla mümkün olacaktır. Bu gençlik hayatının hiçbir anında ona sahip çıkanların başını öne eğdirmedi. Ülkelerin gücü, iyi eğitime sahip nitelikli insan gücünden belli olur. Bütün çalışmalarımızın amacı, çocuklarımıza kalkınmış refah gücü yüksek bir ülke bırakmak.” açıklamalarında bulundu.

ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu da yaptığı konuşmada okul meclis başkanlarına büyük işler düştüğünü ifade etti. Bekiroğlu konuşmasına “Okuldaki hiçbir arkadaşınızı dışlamadan herkesi kuşatmalısınız. Okulunuzda paylaşma ve dayanışma duygusunu gerçekleştirdiğinizde; amellerinizi, sosyal faaliyetlerinizi, düşüncelerinizi ve birçok şeyi paylaşmaya başlarsınız.” diyerek devam etti.

Eğitim gördükleri okulun sorumlusu olduklarını hatırlatan Bekiroğlu, "Okulunuzda tevazu göstererek kendinizi bir hizmetkar gibi görerek liderlik yürüteceksiniz. Bütün yapay ve yapmacık ilişkileri, gösteriş olsun diye yapılan işleri bir tarafa bırakarak samimiyetle, heyecanla ve aşkla kardeşlerinizle her açıdan ilgilenecek ve okulunuzu harekete geçireceksiniz.” şeklinde konuştu.

Türkiye Öğrenci Meclis Başkanları Kurultayı’nın birinci günü öğrencilerin okullarında yaptıkları örnek çalışmaları paylaştıkları sunumlarıyla sona erdi.

Kurultayın 2.gününde Yrd.Doç.Dr. Muhammed Ubeydullah Öztabak “Liderlik ve Etkili İletişim” konusunda bir konferans verdi. Ardından Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz “İmam Hatip Gençliği ve Evrensel Sorumluluk”; Yükseköğretim Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Bülent Çiftçi ise “İmam Hatip ve Yurt Dışı Planı” başlıklarıyla öğrencilere hitap ettiler.

İMAM HATİP OKULLARI HALKIN ORTAYA KOYDUĞU BİR FORMÜLDÜR

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık kurultayın 2.gününde imam hatipli gençlerle bir araya geldi. Konuşmasında imam hatip gençliğinin dünyanın umudu olacağını vurgulayan Işık, gençlerin coşkusundan dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Işık, “Biz ‘hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?’ düsturuyla mücehhez bir topluluğuz. Bir kuş hiçbir zaman tek kanatla uçamaz. İmam hatip lisesi formülü aslında halkın ortaya koyduğu bir formüldür. Ve bu formülün özü de esası da ‘hiç ölmeyecekmiş gibi dünya işlerine, yarın ölecekmiş gibi ahiret işlerine çalışın’ düsturunun bir gereğidir. Onun için halkımız imam hatip liselerine, devletin maalesef bu okulları kendine bir tehdit olarak gördüğü dönemlerde dahi sıkı sıkıya sarılmıştır.” ifadelerini kullandı. Başbakan Yardımcısı Fikri Işık konuşmasının son kısmında öğrencilerden gelen soruları cevaplayarak onlara Türkiye’nin geleceği için çok çalışmaları gerektiğini hatırlattı.

Türkiye Öğrenci Meclis Başkanları Kurultayı’na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da imam hatipli gençlere hitaben yaptığı konuşmada, “İçinde yaşadığımız coğrafya farklılıkları bünyesinde barındıran bir coğrafyadır. Bütün bu farklı kültürlere ve değerlere sahip çıkmak bizim milli kültürel sorumluluğumuzdur. Köklerinden uzaklaşmayı marifet sananların aksine imam hatipli nesli Türkiye’nin milli kültürel mirasına sahip çıkma noktasında önemli bir çizgidedir. Sizler Türkiye’nin geleceğinin motor gücüsünüz.” dedi.

FEDAKAR DAVA ADAMLARINA İHTİYACIMIZ VAR

Türkiye Öğrenci Meclis Başkanları Kurultayı programı sayesinde çok sayıda dava insanını bir arada görmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Numan Kurtulmuş, “Dava insanın en önemli özellikleri fedakarlık, samimiyet ve adanmışlıktır. Kendisinden fedakarlık yapmayanların hiç kimseye faydası olmaz. Dava insanın bir diğer özelliği de cesaret ve kararlılık. İnsanların mutlaka kararlılık içerisinde cesaretle davasına hizmet etmesi gerekir. Üçüncü olarak da bizim ‘bilmek’ mecburiyetimiz vardır. Dünyada ne var onu bileceğiz. Herkes kendi alanının en iyisi ve yıldızı olacak.  İnsana ve kainata ait olanı bilmek zorundayız. İnsan öncelikle kendisini bilmek zorundadır. Acziyetini, kabiliyetini, varlığını bilmesi lazım. Aynı zamanda Allah’ı ve Allah’ın varlığını da bilmek durumundayız.” şeklinde konuştu.

GENÇLERE YAZ KAMPI SÖZÜ

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise imam hatipli gençlere hedeflerinden asla vazgeçmemelerini hatırlatarak imam hatip gençliğinin sporda da etkili olması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de dış ülkelerdeki mühendislerden çok daha iyi mühendislerin varlığına işaret eden Bak, “Ne farkımız var? Onlardan daha iyiyiz. Yeter ki özgüvene sahip olalım. Gençlerimizin kendisini geliştirmeye devam etmesi lazım. Sürekli bir eğitim, yazılım, yapay zeka, bu bilgilere sahip olacağız. İmam hatip kökenli olup mühendis, doktor, hukukçu, yüksek yazılım mühendisi de var. Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce sizin bulunduğunuz yerdeydi. Bir imam hatipli. Buralara nasıl geldi? Fedakarlık, cesaret, bilgi, istişare, eylem, dik durmak, hepsi onda var.” dedi. Programın sonunda gençlerle hatıra fotoğrafı çektiren Osman Aşkın Bak, yaz aylarında kamp talebinde bulunan imam hatipli gençlere kamp sözü verdi.

2 gün boyunca süren Türkiye Öğrenci Meclis Başkanları Kurultayı, ÖNDER Gençlik Başkanı Abdullah Ceylan’ın değerlendirme konuşması ve katılımcı öğrencilere sertifikalarının takdimlerinin ardından sona erdi.