HEDEF NİTELİKLİ İNSAN

27 Kasım 2018

Trabzon’un etkili gazetelerinden Günebakış Gazetesi’ne konuşan ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Veysel Başar, imam hatipleri ve misyonunu anlattı. Başar, eskiden kimlik mücadelesi veren imam hatiplerin şimdi Türkiye’nin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu nitelikli insanları yetiştirmek zorunda olduğunu söyledi.

Öncelikle ÖNDER İmam Hatipliler Derneği hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği 1958 yılında İstanbul İmam Hatip’in ilk mezunları tarafından kurulmuş bir dernek. Bu yıl 60. senesini tamamlamış oluyor. Türkiye’de imam hatiplilerle ilgili yapılan çalışmaların bir çatı kuruluşu gibi. Şu anda Türkiye genelinde birlikte çalıştığımız 500’e yakın derneğimiz var. 100’ün üzerinde spor kulübümüz var, yine birlikte çalışıp hizmet ettiğimiz. İmam hatiplerde eğitimin kalitesini yükseltmek, niteliğini artırmak, imam hatiplerde okuyan çocuklarımızın velilerini bilgilendirmek, onları okullardaki eğitim öğretimin içine bizzat dahil olmalarını sağlamak, okullarımızda görev yapan hocalarımızın, yönetici arkadaşlarımızın, Türkiye’nin maarif davasının farkında olan ve bu bakış açısıyla gençlerimizi yetiştirmeye çalışan yöneticilerimiz ve hocalarımız olması noktasında eğitim çalışmaları tertip eden bir kurumuz. Ama bizim asıl hedefimiz, tüm Türkiye’deki gençlerimizin ama özelde de imam hatiplerde okuyan gençlerimizin dinini, maneviyatını, bilimi, ilimi, kendisine rehber edinen gençler olarak yetişmesidir. Birinci hedefimiz gençlere yönelik çalışmalarımız. Buna bağlı olarak birçok başlık altında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kültür sanat, spor, okullarımızdaki çeşitli etkinlikler aracılığıyla, gençlik toplantıları, kamplar şeklinde organize ettiğimiz çalışmalarımız var. Türkiye’de yaklaşık olarak bin 400’ün üzerinde imam hatip lisesi var. Ortaokulları da içine katarsak yaklaşık olarak 1 milyon 400 bine yakın öğrencimiz var. Artık çocuklarımızın eğitimleriyle alakalı nitelik katsayısının yükselmesi bizim birinci hedefimiz.

ÖNDER Trabzon’da bir şube açmadı. Burada TIHDER ile çalışıyor...

ÖNDER, zaten tüm illerimizde bu şekilde çalışıyor. Trabzon’da da TIHDER ile çalışıyoruz. Bugün onun açılışı için buradaydık. Çok güzel bir çalışma oldu. Buradaki dostlarımızı, Türkiye’nin maarif davasına gönül vermiş tüm arkadaşlarımızı bu merkezimize bekliyoruz. Onlar için hem bir buluşma yeri, hem haberleşme, hem bir muhabbet ortamı, hem bir gençler ile hemhal olma ortamı. Bugün burada gördüğümüz manzara aslında Türkiye’nin derinliğine dair güvenimizi son derece canlı tuttu. Zemherinin arifesinde soğuk bir günde içimizi büyüttü büyüklerimiz. Allah razı olsun. 80-90 yaşında ilk mezunlarımız koşa koşa geldiler, programın sonuna kadar da kaldılar. Sayıları da az değildi.  Gençlerimiz kadar sayıları vardı. Gerçekten içimizi bugün aydınlattılar, onları görünce çok mutlu oldum. Trabzon bu işin mayasını taşıyan şehirlerimizden bir tanesi. O yüzden bir defa daha umutlarımız tazelendi.

Eski imam hatiplerle bugün arasında bir mukayese alabilir miyiz?

Şöyle... Eski imam hatipler daha çok Türkiye’nin milli kimliği adına varlık sürdüren imam hatiplerdi. Şimdiki imam hatipler ise Türkiye’nin maarifte niteliği adına çalışma ortaya koyan imam hatipler. Eskiden imam hatipler üzerinden milletimiz bir kimlik inşa ettiği için imam hatipler o anlamda önemliydi. Başarının veya başarısızlığın çok fazla bir anlamı yoktu. Ama bu kimlik inşası bizi başarıya mecbur bırakıyordu. Yani bir imam hatipli başarılı olmak zorundaydı. Çünkü onun üzerine bir milli kimlik inşa ediliyordu. Bugünse artık bu milli kimlik inşa etme döneminden nitelikli insan yetiştiren imam hatipler dönemine geçtik. Dolayısıyla şimdi artık ne yaparsa yapsın, hangi mesleği icra ederse etsin, dünyanın en iyisini yapmaya odaklanmış bir öğrenci kitlemiz olmalı diye düşünüyoruz. Şu anda da ona odaklanıyoruz.

Şu andaki imam hatiplilerin işi eski göre daha zor diyebilir miyiz?

Tabi ki. Eskiden yani daha önceki dönemde bir kimlik mücadelesi söz konusuydu. Ama şimdi işin kılcal damarlarına inilip nitelikli insan yetiştirme, Türkiye’nin ve dünyamızın ihtiyaç duyduğu bakış açısına uygun nitelikli insan yetiştirme hedefi daha ağır önümüzde.