9. DİN GÖREVLİLERİ SEMPOZYUMU YAPILDI

05 Kasım 2018

Sancaktepe Belediyesi, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Yunus Emre Camii Vakfı (YECVA), Medeniyet Yolcuları Vakfı ve Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi tarafından düzenlenen "Şehir ve medeniyetin inşasında cami ve din görevlilerinin rolü" konulu 9. Uluslararası Din Görevlileri Sempozyumu Sancaktepe'de gerçekleştirildi.

Samandıra Kültür Merkezi’ndeki sempozyum Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Açılış konuşmasını yapan YECVA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Keskin, kendilerini bir araya getiren ve kendilerine ne yapmaları gerektiğini öğreteceğine inandığı sempozyuma katılanlara teşekkür etti. Cami ve din hizmeti yaptıklarını dile getiren Keskin, "En güzel örneğimiz Peygamber Efendimiz. Mescid-i Nebi'nin içerisinin yapılışından, programına kadar hepsi bizim için en güzel örnek. Mescid-i Nebi'de icra edilen fonksiyonları günümüzün şartlarına uygun olarak camimizde nasıl uygulayabilirizin arayışı içerisindeyiz." ifadelerini kullandı. Keskin, akademisyenlerin, müftülerin, hocaların bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak için bu sempozyumu gerçekleştirdiklerini ifade etti.

İmam hatipliler camilerde pratik yapsın

ÖNDER Genel Başkan Vekili Ahmet Kaan da yaptığı konuşmada, camilerde çalışan din görevlilerinin ilk yetiştiği yerlerin imam hatip okulları olduğunu hatırlatarak, “İmam hatipte okuyan öğrencilerin teori bilgilerini aldıktan sonra pratik olarak camilerde uygulama yapmaları güzel olacaktır” dedi. Cami medeniyetinden başlayan bir dinin mensuplarının şu anda camdan uzaklaştığını hatırlatan Kaan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu anlamda insanlarımızı, özellikle de evlatlarımızı camiye çekmenin formüllerini bulmamız ve evlatlarımıza yatırım yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Camilerimiz eskiden devletin askerinin ailenin toplumun merkezi noktasındaydı, bugün itibari ile camiler sadece cuma namazı kılınan yerler gibi gözüküyor. Türkiye’de ortalama 90 bin camii var, nüfusumuza oranladığımız zaman 900 kişiye bir cami düşüyor. Bu konuda Diyanet’in ve din görevlilerinin daha aktif olarak toplumda özellikle de gençler ile iç içe olması gerektiğine inanıyoruz.”

Camilerin içerisini doldurmak bize düşer

Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem de ülkede binlerce caminin olduğunu ifade ederek, "Bunlar geleceğe bırakılacak en büyük miraslar. Tabi camilerin içerisini doldurmak da bizlere düşer. Başta din görevlilerimizin ülkemiz ve yeryüzünde bugüne kadar çok hayırlı hizmetleri oldu, Müslümanların şuurlanması, ibadetle buluşması noktasında üstün gayretleriniz oldu. Bunlar yeter mi? Yetmiyor, yetmez, Daha çok çalışıp camilerin içerisini doldurmak lazım. Camilere insanları çekerken de cemaatin şuurlanması noktasında da önemli gayretlerin sarf edilmesi gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Şehirlerde cami ve görevli açığı var

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşleyen ise Türkiye'de her 900 kişiye bir cami düştüğünü, ancak camilerin çoğunun kırsal kesimde olduğunu ifade etti. Cami sayısının yaklaşık 92 bin olduğunu söyleyen ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkedeki nüfusun yaklaşık yüzde 92'sinin şehirlerde yaşadığını aktaran İşleyen, "Köylerde yaşayan nüfus yüzde 8 civarında kalıyor. Bizim camilerimizin yüzde 75'i ise köylerde, kırsal beldelerde. Maalesef bu nedenle özellikle İstanbul gibi metropollerde en acil ihtiyacımızın cami olduğu kanaatindeyim. Cami yapmak ve camileri çoğaltmak lazım" ifadelerini kullandı. Camilerin tüm ümmetin toplanma yeri olduğunu vurgulayan İşleyen, "Tüm Müslümanlar bir camiye girdiğinde kendini rahat ve emin hissetmelidir. Camiler bir kısmın veya grubun inisiyatifine bırakılmaz, ona tahsis edilemez" dedi.

Örnek imamlar da anlatıldı

Caminin şehir ve medeniyet inşasındaki rolünün irdelendiği 2 gün süren sempozyumun konu başlıkları arasında "Cami ve Cemaat", "Cami ve Ahlak", "Bir Sanat Eseri Olarak Cami", "İnsanın irşat ve İhyasında Caminin Rolü", "Geçmiş İslam Medeniyetlerinde Cami Mimarisi", Cami Dışındaki Din Hizmetleri", "Yurt Dışı Cami ve Din Hizmetleri", "Cami ve Kadın", "Yakın Geçmişin Örnek İmamları", "Günümüzün Örnek İmamları" yer aldı.